Koelen & Thanatopraxie

Tussen het moment van overlijden en het begraven of cremeren hebben we een aantal dagen om afscheid te nemen en de zaken te regelen voor het afscheid. Om zo goed mogelijk afscheid te nemen wordt een lichaam gekoeld of krijgt een thanatopraxie behandeling, het doel daarvan is het conserveren van het lichaam.

Koelen

Koelen kan in een uitvaartcentrum of thuis op een bed, baar of in een kist. Door het koelen vertragen de ontbindingsprocessen waardoor een overledene minder snel gaat geuren of verkleuren. Deze methode wordt in ons land al decennia lang toegepast.

Thanatopraxie of “lichte balseming”

Thanatopraxie of “lichte balseming” is tijdelijke conservering van het lichaam. Tijdens de behandeling worden lichaamsvloeistoffen vervangen door een combinatie van formaline, zouten en mineralen. Op deze manier worden ontbindingsprocessen tot 10 dagen uitgesteld.  De overledene wordt niet koud en hard, krijgt een natuurlijke en herkenbare kleur waardoor het afscheid nemen als minder belastend zal worden ervaren. Op deze wijze is het heel goed mogelijk om thuis op een baar of op een bed “op te baren”.

Thanatopraxie is sinds 1 januari 2010 toegestaan in Nederland. In het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk is het als sinds de tweede wereldoorlog toegestaan en daar wordt respectievelijk 75% en 45% van de overledenen zo behandeld.

Een thantopraxie behandeling is niet duurder dan koelen.